Solar Power plant Off Grid 10KWp

off-grid-10kwp

Solar Power plant Off Grid 10KWp

Additional information

Delivery Time

3-4 weeks

Solar Photovoltaic Modules

10KW

Inverter

10KW

Batteries

20 nos

Module Mounting Structure

1 set

DC Cables

As required

AC Cables

As required

Array Junction box

3 nos

AC Junction Box

1 no

Earthing System

1 set

Lighting arrestor

1 no

Installation Accessories

1 kit

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Solar Power plant Off Grid 10KWp”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SOLAR POWER PLANT
1) What are the main components of Solar Power Plant?
Ans: Solar Modules and Inverters are the main components of a solar power system and this constitutes 70% of the project cost.

2) Will Solar Plant meet 100% of my power requirement?
Ans: A solar plant typically meets 80%-90% of your total energy requirement. However, this depends on the space available to set up the plant.

3) What is a Solar PV (Photovoltaic) System and how does it work?
Ans: PV, short for Photovoltaic, derives its name from the process of converting light (‘photo’) directly into electricity (‘voltaic’). Simply put, a Solar PV system is a power station that generates electricity from sunlight.

The main components of a Solar PV system are:

  • Solar Panels/Modules: Solar panels consist of a group of small cells made from semiconductor material. When the sun’s light falls on the modules, it excites the electrons, thereby creating direct current (DC).
  • Storage Battery: The best use of solar energy is to consume it while it is being generated. If the requirement is to store this power and consume it in the non-sunny hours, then solar energy can be stored in batteries for later consumption
  • Solar Inverter: The DC electricity goes into an inverter that converts it into alternating current (AC). We use AC electrcity for running our household or office or factory equipment.

4) What are the things I should think about if I am Planning to go Solar?
Ans: If you planning to install a solar plant, below are some things to consider:

  • What are your energy demands? How do you consume the power?
  • What is the availability of the shadow free area in your building?
  • What would be the savings if you go solar?

5) Will my system generate during night?
Ans: The Solar plant will generate electricity only during the Sunny hours, typically between 6 A.M. to 6 P.M and will not generate any electricity during the night. You must source electricity from Grid or the DG set during the night time.

6) Which solar system is suitable for your project?
Ans: There are various factors involved in choosing your PV system. You might want to research on them before choosing the apt model:

  • Energy Consumption Pattern
  • Power Cuts or outages
  • Various Govt. Policies like Net Metering, Grid Power Access or subsidies on Solar power.

7) Is my rooftop right for Solar Plant?
Ans: If your roof is not having any shade from any adjacent buildings, trees etc. and its structure is not delicate then your roof is suitable for solar plant. Solar plant can also be installed on car parks, shade free ground within your premises by erecting special mounting structures.

8) What is Net Metering?
Ans: Net Metering allows you to sell excess solar power back to the grid and thus results in maximizing the savings of the solar project.

9) How Net Metering Works?
There is a lot of buzz regarding Net Metering these days. With more and more states offering benefits of net metering, it is important to understand what it means if you are considering installing solar. The process has been divided into sections below for clarity.
1.In your current scenario without solar, you always consume electricity and hence your electricity meters are programmed to record all readings as ‘import only’.
After you install solar, you can produce electricity and hence two cases arise:
1.If you produce less than what you consume (when all your loads are on!), energy flow happens same way as before, just that your bill is reduced due to part generation from solar.
2.At some point if you produce more than you can consume (when you are on your vacations!), you would give back extra electricity to your meter. A meter than can record your ‘import’ as well as ‘export’ becomes customary and your monthly bill would be the difference of your ‘import’ and ‘export’
Such a meter is called Net Meter and this process is termed as Net Metering.

10) Can I remove my Grid Electricity Connection?
Ans: The plant will generate electricity only during the day time so during the night the electricity has to be sourced from the Grid. Secondly, solar electricity will meet only a part of your total electricity requirement, the remainder of which has to be met from the Grid.

11) Is Solar Power cheaper than Diesel Power?
Ans: Solar power is much cheaper than power from diesel generators. Today average power from solar is Rs. 3-4 per KWh (For commercial and Industrial segments) while average power from diesel generator is Rs. 5-7 per kWh (a litre of diesel generates around 3-4 kWh).

12) How much time does it take to install a Solar PV System?
Ans: It can range between 2-3 weeks depending on the complexity of the project.

13) Are there any approvals required to install a Solar Power Plant?
Ans: No permissions are required if you are installing an off-grid solar PV system. But in case you wish to integrate your solar system with grid to avail net metering option, certain permissions are required to be taken from the DISCOMS.

14) How much area is required to install a Rooftop Solar Power System?
Ans: This would depend on various factors such as shading free area available, direction of the roof etc, however as a thumb rule, the following could be a good approximate: 1KW plant requires 10-12 sq mtrs of shade free area.

15) How much energy will it generate from 1KW Solar Plant?
Ans: On an average, every 1 KW setup produces 1400 to 1500 units in a year. This may however vary based upon the location of the plant, seasonal factors, surroundings and shadow free areas. You can consider 1400 units for sake of calculations.

16) Why is that a 100KW Solar power Plant produce 100KW power?
Ans: Solar Power is an intermittent source of energy depending on irradiation, temperature and a lot of other environmental features. Hence, 100 kW plant won’t produce 100 kW power.

17) How much is the average life of Solar Panel?
Ans: Solar Power is an intermittent source of energy depending on irradiation, temperature and a lot of other environmental features. Hence, 100 kW plant won’t produce 100 kW power.

18) What is the annual maintenance of Solar PV System?
Ans: The Maintenance is not significant. Water can be used to clean the panels – Typically 5 litres of water is required for a KWh.

19) Does rain affect the performance of Solar Plant?
Ans: The electricity generation of the plant suffers during Rainy and cloudy days especially during the Monsoon season, but the generation never drops to zero. The loss of generation during monsoon and other rains is already adjusted in the 1.3 to 1.5 Lakhs unit/100kWp/annum generation number.

20) How do I know that solar setup is working efficiently?
Ans: It is advisable to install a data monitoring device along with your solar device that will allow you to compare the actual with the estimated performance on daily, monthly and annual basis.

21) Which equipments can I run with Solar Energy, i.e., since it is Fluctuating I want to use Solar Energy only for certain load?
Ans: Solar energy is integrated into the LT panel of consumer premises, wherein DG, Grid or other generator source would be feeding power as of now. When solar energy is injected, the equipment is unaware of the source from which power is feeding in. Hence it is not possible to segregate the loads on basis of power source.

22) In case of grid failure, is there any chance for shocks to the person who is repairing? What is Islanding Protection?
Ans: In case the grid fails, the solar power must be fully utilized or stopped immediately feeding to the grid so as to safe-guard any grid person/ technician from getting electrocuted while working on the grid for maintenance etc. This feature is called “Islanding Protection”.

Back to top